Julianatoren (eerder Familiepretpark Koningin Juliana Toren, Prinses Juliana Toren en tijdens de Tweede Wereldoorlog Julia Toren) is een pretpark, gelegen ten westen van de Nederlandse stad Apeldoorn (provincie Gelderland). Julianatoren dankt zijn naam aan de uit 1910 stammende toren die bij het pretpark staat, destijds genaamd de Prinses Juliana Toren, genoemd naar de in 1909 geboren prinses Juliana. De toren heeft de status van rijksmonument.

De bouw van de toren kwam gereed in 1910. Als tweede attractie kwamen er lachspiegels. In 1940, toen Nederland door nazi-Duitsland bezet was, moest de naam ‘Prinses Juliana Toren’, veranderd worden in ‘Julia Toren’. Na de oorlog werd de naamswijziging weer teruggedraaid. In 2014 werd de huidige naam aangenomen, die al lang in de volksmond werd gebruikt.

Na de jaren 50 kwamen er door het toenemende publiek meerdere attracties bij, o.a: autootjes, motorbootjes, een spookhuis en Old Timers. In 1963 moest het ‘Prins Bernhard Dal’, een pretpark op nog geen kilometer afstand, plaatsmaken voor het waterwingebied van Apeldoorn. Dit park werd verplaatst en bij de ‘Koningin Juliana Toren’ gevoegd. Ook in de jaren 70 en 80 kwamen er attracties bij, waaronder een achtbaan, en groeide het park uit tot wat het nu is; een familiepretpark met meer dan 60 attracties. Naast de naamswijziging in 2014 zijn veel attracties vernieuwd en/of van naam veranderd. Jul de Muis en Julia de Muis hebben een make-over gekregen en spelen de hoofdrol in diverse shows in het park.